Web Analytics Made Easy - Statcounter

دبیر جنبش عدالتخواه دانشجویی گفت: جنبش دانشجویی به آفات وادادگی، عدم استقلال و گم کردن نقش خود در جامعه دچار شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، فعالیت جریان‌های دانشجویی به عنوان یک عامل بالقوه برای به نقد کشیدن کاستی‌ها و ارائه راهکار برای برون‌رفت از مشکلات، در سال‌های مختلف، فراز و فرود بسیار داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چه بسیار حرکت‌هایی که ابعاد ملی و بلکه بین‌المللی یافتند و مبدأ آن‌ها جنبش‌های دانشجویی بود و چه بسیار خاموشی‌ها و خمودی‌ها و بی‌تفاوتی‌ها... در این میان جنبش عدالتخواه دانشجویی با نقدهای صریح و اقدامات بعضا مبتکرانه خود، صلای زنده بودن را سر داده است! شاید به خاطر داشته باشید که تندترین نقدها از بیت رهبری در حضور رهبری، از جانب نمایندگان این تشکل مطرح شد و سایت رهبری هم البته این نقدها را منتشر کرد اما به گفته دانیال یادگاری، دبیر این جنبش، نقد تنها کارویژه جریان‌های دانشجویی نیست. آن‌چه می‌خوانید ماحصل گفت‌و‌شنود خبرنگار مرآت با دانیال یادگاری است. او هم‌اکنون دانشجوی رشته علوم سیاسی دانشگاه حکیم سبزواری سبزوار است و البته هم‌استانی ماست؛ اهل شهرستان دامغان. مشروح این گفتگو را از نظر می‌گذرانید.

مرآت: به عنوان مسأله نخست، ارزیابی شما را از میزان استقلال رأی و عمل جنبش دانشجویی می‌شنویم.

متأسفانه جنبش دانشجویی در زمان کنونی، به آفات وادادگی، عدم استقلال و گم کردن نقش خود در دانشگاه و جامعه دچار شده است. با این مقدمه، باید با تردید درباره استقلال جریان‌های دانشجویی سخن بگوییم. بی‌تردید نوع نگاه ما به جریان دانشجویی و تعریف ما از این جریان به عنوان یک جریان آرمان‌خواهِ ضدسلطه که با تقدس‌گرایی نسبت به اشخاص، نهادها و سازمان‌ها میانه‌ای ندارد، تعیین‌کننده است.

این که تعریف درستی از جریان دانشجویی نداشته باشیم، یقینا سبب خواهد شد که این جریان ذیل نگاه‌های خاص سیاسی و در زمین احزاب و اشخاص تعریف شود. تحلیل عملکرد جریان‌های دانشجویی که عدم دغدغه افراد نسبت به مسائل اساسی و مشکلات کشور نشان می‌دهد که متأسفانه استقلالِ حال حاضر جریان‌های دانشجویی به چالش کشیده شده است.

جریان دانشجویی به تریبون جریان‌های خاص سیاسی تبدیل شده است

مرآت: با این تفاسیر، موافقید که تشکل‌ها و جریان‌های دانشجویی نباید امتیاز ویژه‌ای به جناح‌‌های سیاسی بدهند یا به تعبیری جاده‌صاف‌کن جناح‌ها باشند؟

یقینا. اساسا جریان دانشجویی باید دیده‌بان آرمان‌ها و ارزش‌های انقلاب اسلامی باشد و حل مسائل و مشکلات کشور را در دستور کار خودش قرار بدهد. متأسفانه از زمانی که جریان دانشجویی نتوانسته این امر را به عنوان اولویت خود قرار دهد و به تریبون برخی از اشخاص و جریان‌های خاص سیاسی تبدیل شده است، نقش خود را در جامعه از دست داده است.

این رویکرد مطمئنا آسیب‌های فراوانی را متوجه جریان دانشجویی خواهد بود.

انتقاد بدون انگیزه اصلاح، آسیب‌زاست

مرآت: آیا می‌توان گفت که جنبش دانشجویی باید «همواره» نسبت به حاکمیت موضع انتقادی داشته باشد؟

تنها نقش جنبش دانشجویی، انتقاد نیست. در کنار انتقاد از خطاها و کاستی‌ها، جریان دانشجویی آمده است تا بسیاری از نقاط مثبتی که در فضای حاکمیت و انقلاب اسلامی وجود دارد را نیز مطرح کند. ما اعتقاد داریم که انتقاد همواره باید در راستای اصلاح صورت بگیرد. اگر چنین نباشد، انتقاد نیز آسیب‌زاست. اگر نقش جریان دانشجویی را تنها در انتقاد کردن خلاصه کنیم، مطمئنا درست نیست.

تکرار می‌کنم که بر جریان دانشجویی لازم است که به همان میزانی که نقاط منفی دستگاه حاکمیت را مطرح می‌کند، نقاط مثبت را نیز مطرح کند.

مرآت: بگذارید بپرسم که شما اساسا چقدر چراغ جریان‌های دانشجویی را روشن می‌دانید؟ با این توضیح که به طور مثال در استان سمنان سکوتی سنگین بر تشکل‌های دانشجویی حکمفرماست. گو این که تشکل‌ها رغبتی برای حل مشکلات ندارند.

باید به صراحت و به طور واضح بگویم که دولت‌ها و به ویژه دولت آقای روحانی، حاضر نبوده‌اند که زمینه و بستر‌ گسترش فعالیت‌های دانشجویی را فراهم کنند. اگر بگوییم که در دولت آقای احمدی‌نژاد فضای فعالیت تشکل‌های دانشجویی محدود بوده است؛ باید اشاره کنیم که در دولت آقای روحانی نه تنها هیچ بستری برای فعالیت‌های دانشجویی فراهم نمی‌شود؛ بلکه بالعکس، نوعا با فعالان دانشجویی، برخورد هم صورت می‌گیرد!

استاندار سمنان چندبار پاسخگوی پرسش‌های دانشجویان بوده است؟

نکته دوم این که در برخی از شهرها، مسئولان بستر فعالیت دانشجویی را فراهم نمی‌کنند. اگر از استان سمنان نام می‌برید، باید بپرسیم که مسئولان استان در چه مرحله‌ای از پاسخگویی قرار دارند؟ یا مثلا بپرسیم که نماینده ولی فقیه در استان از زمان منصوب شدن، به چه میزان در میان مردم حضور پیدا کرده و پاسخگو بوده است؟ استاندار سمنان چند بار در دانشگاه حاضر شده و پاسخگوی پرسش‌های دانشجویان بوده است؟

در کنار سکوت تشکل‌های دانشجویی استان سمنان، یکی از آسیب‌هایی که در استان سمنان شاهد آن هستیم، این است که مسئولان استان هم فضایی برای تشکل‌های دانشجویی فراهم نکرده‌اند.

ضعف تشکل‌ها ناشی از فقدان نقطه اتصال با ولایت فقیه است

مرآت: مسئولان استان طبعا مایل‌اند که تخلفات و خطاهایشان دنباله رسانه‌ای پیدا نکند و مورد پرسش جریان‌های دانشجویی قرار نگیرند اما فارغ از نقش دولت و مسئولان، چه بلایی بر سر خود جریان دانشجویی چه آمده است؟ محدودیت‌آفرینی دولتی طبیعی است؛ چراکه حفظ جایگاه برای برخی از مسئولان، یکی از اولویت‌هاست! در این میان تشکل‌ها چرا کوششی برای حل مشکلات نمی‌کنند؟

البته در برخی از نقاط کشور جریان دانشجویی فعال است اما به هر حال در استان‌هایی، تشکل‌ها ضعیف عمل می‌کنند. تحلیل من این است که این دوستان، نقطه اتصال خود را با ولایت فقیه از دست داده‌اند. ولایت فقیه بارها و بارها جریان دانشجویی را به مطالبه‌گری فراخوانده و از آن‌ها خواسته است که در موضوعات مختلف ورود کنند و مسائل را حل کنند. متأسفانه جریان دانشجویی در حوزه مطالبه‌گری فاصله خود را با ولایت زیاد کرده است.

اراده حال حاضر جریان دانشجویی برای این که بتواند فرامین حضرت آقا را در فضای دانشجویی پیگیری کند، ضعیف است. بنابراین پاسخ به این سوال که چه بلایی بر سر ما آمده، این است که اراده‌های ما تضعیف شده است.

ساختار کشور، غیرپاسخگوست

مرآت: پرسش دیگر من در ارتباط با مسئولیت‌گریزی کارگزاران است. ما در زمانه‌ای زندگی می‌کنیم که هیچ کارگزاری حاضر نیست مسئولیت شرایط موجود را بپذیرد. دولت و مجلس هردو از کمبود اختیارات سخن می‌گویند! و صدالبته دولت گوی سبقت را در مسئولیت‌گریزی از دیگر نهادها ربوده است. شما چقدر جنبش دانشجویی را در پاسخگو کردن کارگزاران حاکمیت موفق می‌دانید؟

تا آن‌جا که حاکمیت و ساختار کشور به جریان دانشجویی، اجازه مطالبه‌گری داده است، موفق عمل کرده‌ایم. متأسفانه ساختار حال حاضر کشور، ساختار غیرپاسخگویی است. به جز مقام معظم رهبری، اکثر مسئولان حاضر به پاسخگویی درباره حوزه مسئولیت و عملکرد خود نیستند. می‌توان گفت تنها فرد در جمهوری اسلامی که پاسخگوی عملکرد خود بوده، مقام معظم رهبری است اما متأسفانه اکثر مسئولان این‌گونه نبوده‌اند؛ حال آن که اختیارات فراوانی داشتند.

رئیس‌جمهور حال حاضر کشور، تمامی اختیارات موردنیاز را در دست داشته است؛ به تعبیری، پس از بنی‌صدر، ایشان بیش‌ترین اختیارات را داشته است؛ تنها فرمانده کل قوا نیستند! اما با وجود این اختیارات، پاسخگوی عملکرد خود در فضای نخبگانی و دانشگاهی و حتی در فضای مردمی نبوده‌اند. به تعبیری، به نسبتی که به افراد در ساختار حاکمیت اختیار داده شده است، الزامات پاسخگویی فراهم نشده است.

این یک مشکل ساختاری است که حل آن نیازمند تبیین توسط کارشناسان و مطالبه‌گری توسط جریان دانشجویی است.

مشی رهبری کاملا بر مدار پاسخگویی است

مرآت: درباره آن‌چه که تحت عنوان پاسخگویی رهبر معظم انقلاب مطرح کردید، توضیح بیشتری دارید؟

من چندین سال فعالیت دانشجویی داشته‌ام و به طور واضح دریافته‌ام که بسیاری از پرسش‌هایی که مدنظر جریان دانشجویی کشور بوده، مورد پاسخگویی رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است. این سخن را نه بر حسب تعارف، بلکه حسب تجربه بیان می‌کنم. مشی و نگاه مقام معظم رهبری در فضای مدیریتی کشور، کاملا بر مدار پاسخگویی است. نمی‌توان پاسخگویی را در مدیریت رهبر انقلاب نادیده گرفت.

مرآت: تشکل شما، از جمله تشکل‌هایی است که تندترین انتقادات را حتی نسبت به بیت رهبری در حضور رهبر انقلاب مطرح کرده است. موضوعات مطرح‌شده در جریان این انتقادات چقدر مورد پیگیری قرار گرفته است؟

تردیدی نیست که نقائص و آسیب‌های فراوانی در ساختارهای مختلف کشور وجود دارد. بخشی از انتقادات ما هم متوجه مسئولیت‌هایی در بیت رهبر معظم انقلاب بوده است. نقد ما این است که برخی نگاه و اولویت خودشان را حسب این که در بیت مقام معظم رهبری قرار دارند، به نام رهبری قالب می‌کنند. آن‌ها نگاه خودشان را البته به نام رهبری، در صداوسیما، در شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، در موضوع FATF و برجام قالب می‌کنند.

ما اجازه نمی‌دهیم برخی افراد، مقام ولایت را برای پیشبرد اولویت‌های خود سپر قرار دهند. انتقاداتی که در این حوزه مطرح شده، تا آن‌جا که لازم بوده، پاسخ داده شده و در حال پاسخگویی است. این در حالی است که برخی از نهادهای دیگر مورد انتقاد ما، اساسا هیچ پاسخی ارائه نکرده‌اند.

چرا صدای مستضعفان از رسانه ملی به گوش نمی‌رسد؟

مرآت: محمل مهمی به نام صداوسیما وجود دارد که می‌تواند بلندگوی جریان دانشجویی برای مطالبه‌گری باشد. سهم جنبش دانشجویی از تریبون‌های ملی همچون صداوسیما چقدر بوده است؟

اگر اندکی نظاره‌گر وضعیت صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران باشید درمی‌یابید که جنبش دانشجویی سهمی از رسانه ملی ندارد. البته مسأله ما این است که جنبش دانشجویی، سهمی از سیما داشته باشد. تقاضای ما این است که صداوسیما، صداوسیمای انقلابی و ملی باشد. مطالبات مستضعفین و محرومین باید از این رسانه بیان شود؛ تجمعات کارگران و معلمان و افرادی که دچار مشکل شده‌اند، باید توسط این رسانه پوشش داده شود.

متأسفانه به وضوح می‌توانیم بگوییم که صداوسیما نه ملی است و نه انقلابی.

تندیس وزیر غیرپاسخگو، هدیه‌ای برای عباس آخوندی!

مرآت: جنبش عدالتخواه دانشجویی در سالیان قبل، جایزه‌ای برای اعدام انقلابی طراحان تروریسم دولتی از جمله برخی سران رژیم صهیونیستی تعیین کرده بود. آیا این دست اقدامات در میان اقدامات جنبش عدالتخواه دانشجویی کم‌رنگ‌تر شده است؟

این اقدامات کم‌رنگ‌تر نشده است. ما سال گذشته تندیس بی‌عدالتی را به برخی از مسئولان کشور دادیم. در مقطعی، تندیس وزیر غیرپاسخگو را به آقای آخوندی هدیه کردیم و شکایت‌نامه‌ای را نیز به صورت نمادین از ایشان تدوین کردیم. پیش‌تر جایزه‌ای برای از بین بردن سفارت اسرائیل در فلسطین، تعیین کردیم. البته مطمئنا قالب‌های فعالیت دانشجویی نیازمند اصلاح است و در آینده نیز حرکات نمادین دیگری شکل خواهد گرفت.

مرآت: به عنوان پرسش واپسین؛ از یک منظر آینده‌پژوهانه اگر حرکت جنبش‌های دانشجویی به همین منوال ادامه پیدا کند، از نگاه شما در یک افق مثلا 20 ساله، اوضاع جنبش دانشجویی چگونه خواهد بود؟

امروز نگاه حاکمیت به جریان دانشجویی، نگاه مثبت و درستی نیست. هنوز که هنوز است، نگاه «اعلام خطر» را به جریان دانشجویی دارند! در این شرایط، جریان دانشجویی در صورت ارتقاء اراده‌اش می‌تواند آینده بسیار خوبی داشته باشد؛ در غیراینصورت آینده جریان دانشجویی با چالش مواجه خواهد بود.

مرآت: بابت وقت ارزشمندی که در اختیارم قرار دادید، سپاسگزارم.

من هم از شما و همکارانتان تشکر می‌کنم.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۵۴۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

غریب آبادی: ۲۸ زندانی پاکستانی در جریان سفر رئیس قوه قضائیه به استان هرمزگان آزاد می‌شوند

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه ضمن اعلام این که در جریان سفر رئیس قوه قضائیه به استان هرمزگان ۲۸ زندانی پاکستانی آزاد خواهند شد، گفت که همزمان؛ برخی اتباع ایرانی زندانی در پاکستان نیز در آستانه آزادی هستند.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: در جریان سفر رئیس قوه قضائیه به استان هرمزگان، ۲۸ تبعه پاکستان که به جرم ورود غیرقانونی و صید غیرمجاز در زندان به سر می‌بردند، با استفاده از رافت اسلامی و با تعلیق بخشی از مجازات حبس آنان، آزاد و به کشور خود بازگردانده می‌شوند.

غریب آبادی افزود: در چارچوب توافقات به عمل آمده با پاکستان، برخی اتباع ایرانی زندانی در این کشور نیز آزاد خواهند شد و این فرایند میان دو کشور تا تعیین تکلیف تمامی افراد بازداشتی در ایران و پاکستان، ادامه خواهد داشت.

دیگر خبرها

  • پژوهشگر فلسطینی: اعتراضات دانشجویی، نتانیاهو، بایدن و حتی ترامپ را سردرگم کرده است
  • چهل و ششمین دوره مسابقات ریاضی دانشجویی کشور در دانشگاه تبریز به کار خود پایان داد
  • آمریکا خود را به دیوانگی زد و برجام را پاره کرد /واکنش ها به اعتراضات دانشجویی در آمریکا از تریبون نماز جمعه
  • غریب آبادی: ۲۸ زندانی پاکستانی در جریان سفر رئیس قوه قضائیه به استان هرمزگان آزاد می‌شوند
  • واکنش بایدن به خیزش دانشجویی
  • آزادی ۲۸ زندانی پاکستانی در سفر اژه‌ای به هرمزگان
  • تشکل‌های دانشجویی در شناسایی مسائل و اعتباربخشی سیاست‌ها کمک کنند
  • این استان خطرناک‌ترین استان در بحران فرونشست شناخته شده است
  • فیلم| حمایت جانانه بازیگر زن برنده اسکار از جنبش دانشجویی آمریکا
  • حکم دادگاه لاهه برای دستگیری نتانیاهو جدی است