Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل فنی و حرفه‌ای استان سمنان با بیان این که باور جوانان به مسأله کار باید تغییر کند، بر ضرورت ورود بخش خصوصی به حوزه مهارت‌آموزی تأکید کرد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، همزمان با هفته ملی مهارت، مدیرکل فنی و حرفه‌ای استان سمنان ضمن بازدید از شبکه اطلاع‌رسانی مرآت با خبرنگاران این مجموعه به گفتگو نشست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فاطمه منصوری در این گفتگو ضمن تأکید بر ضرورت تغییر فرهنگ کار، ورود بخش خصوصی به حوزه مهارت‌آموزی را راهکار حل بسیاری از کاستی‌ها در این حوزه توصیف کرد. بی‌درنگ شما را به مطالعه این گفتگو دعوت می‌کنیم.

مرآت- در ابتدا اگر سخنی دارید، عنوان کنید تا پرسش‌های خود را با شما مطرح کنیم.

از دیدگاه من اصحاب رسانه یکی از مهم‌ترین رسالت‌های انسانی را بر عهده دارند. هرکس که در حوزه آگاه‌سازی انسان‌ها تلاش می‌کند، سهم بسیار بزرگی در رشد جهان دارد. فعالیت‌های رسانه‌ای بسیار اثرگذار هستند. اگر بخواهیم باوری را در مردم ایجاد کنیم، خبرگزاری‌ها می‌توانند نقش مهمی ایفا کنند. در حوزه کار ما، یعنی ارائه آموزش‌های مهارتی، نیاز به فرهنگ‌سازی وجود دارد.

ما پیش از ارائه ظرفیت‌های خود به مردم، باید در باورهای آنان تغییر ایجاد کنیم و آن‌ها را نسبت به اهمیت مهارت‌آموزی حساس کنیم. با این حساسیت‌آفرینی‌ها شاید از هر ده نفر، یک‌نفر بیاندیشد که با ورود به مسیر مهارت‌آموزی تغییری جدی در زندگی‌ام ایجاد شود. یاور اصلی ما در این حوزه، شما رسانه‌ها هستید و من امیدوارم که همکاری و تعامل ما، بیش از پیش تقویت شود.

مرآت- پرسش نخست من در ارتباط با شأن و منزلت آموزش‌های مهارتی در کشور ماست. به نظر می‌رسد که این آموزش‌ها در ایرانِ امروز ما جایگاه مطلوبی ندارد. یک مدرک لیسانس یا فوق‌لیسانس ولو این که هیچ کاربردی نداشته باشد، ارزش بیش‌تری از یک مدرک فنی‌و‌حرفه‌ای دارد و یک فرد به اصطلاح تحصیلکرده در جامعه ما محترم‌تر از فردی است که مهارتی را آموخته است. پیشنهادات عملی شما برای اصلاح این وضعیت چیست؟

دستگاه‌های مختلفی در حوزه ارائه آموزش‌های مهارتی فعالیت می‌کنند و ما معتقدیم که نقش ما باید بیش‌تر راهبری باشد تا تولی‌گری. برای فرهنگ‌سازی نیازمند یک همت جمعی هستیم. از طرفی دستگاه‌های مختلف نیز باید ظرفیت‌های خود را در کنار هم قرار دهند. استفاده از ظرفیت رسانه‌ها، ساخت آثار نمایشی با رویکرد توجه به اهمیت مهارت‌آموزی و برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی مشترک بین دستگاه‌ها نیز از جمله اقدامات ضروری هستند.

ضرورت ارتقاء فرهنگ کار و تغییر باورهای جوانان

اگر هریک از دستگاه‌ها با استفاده از ظرفیت‌های خود فرصتی را برای ارائه آثار و محصولات مهارت‌آموختگان فراهم کنند، اوضاع بهتری خواهیم داشت. ارتقاء فرهنگ کار و تغییر باورهای جوانان درباره کار نیز مسأله مهمی است. بسیاری از اوقات، کار هست، زمینه‌های آموختن مهارت لازم برای انجام آن کار نیز وجود دارد اما جوانان حاضر نیستند که مهارت‌های لازم را فرابگیرند.

نقش آموزش و پرورش را نیز نباید فراموش کرد. کودکان ما باید از همان زمانی که الفبا را می‌آموزند، مهارت‌های ارتباطی را هم بیاموزند، با مهارت‌های فنی آشنا شوند و ارزش این مهارت‌ها را بدانند. باید به آن‌ها بگوییم که اگر کار کنند، جایگاه بالاتری در جامعه خواهند داشت.

سند راهبردی پنج‌ساله توسعه آموزش‌های مهارتی تدوین خواهد شد

مرآت- به دلیل این که در کشور ما نگاه سیستمی به مسأله اشتغال وجود ندارد، وضعیت پایش نیازها نیز چندان بسامان نیست. ما در ایران به استقبال نیازها نمی‌رویم و نگاهی آینده‌پژوهانه نداریم و به همین خاطر، مهارت‌آموزی در ایران تیر انداختن در تاریکی است. از دیدگاه شما این مسأله چگونه حل خواهد شد؟

مسأله‌ای که به آن اشاره کردید، درست است اما این‌گونه نیست که تمامی آموزش‌ها عرضه‌محور باشد و به نیازهای بازار کار توجهی نشده باشد. متأسفانه نیازسنجی‌ها مقطعی و موردی اتفاق می‌افتد و ساختارمند نیست. «تدوین سند راهبردی پنج‌ساله توسعه آموزش‌های مهارتی» یکی از اقدامات ما برای رفع این مشکل است که تا پایان سال به انجام می‌رسد.

مرآت- آغاز مهارت‌آموزی از سنین پایین یک اصل انکارناپذیر است با این وجود، این پرسش وجود دارد که چرا آموختن مهارت‌های مختلف، الزام‌آور نیست و مثلا چرا نباید افراد تا زمانی که دیپلم می‌گیرند، دو یا چند مدرک مهارتی هم داشته باشند؟

پیگیری‌هایی در این خصوص صورت‌گرفته است اما الزام‌آور شدن فراگیری این آموزش‌ها، نیازمند قوانین بالادستی است. البته ما در مصوبات مجلس، قانون الزام بکارگیری مهارت‌آموختگان را داریم اما این قانون، پشتوانه اجرایی ندارد. ما برای حل نسبی این دست مشکلات دو طرح «هر دانش‌آموز یک مهارت» و «ایران مهارت» را تعریف کرده‌ایم که بر اساس آن دانش‌آموزان باید یک یا چند مهارت را برای فراگیری انتخاب کنند.

این طرح‌ها در جریان است اما الزامی برای فراگیری آموزش‌های مهارتی وجود ندارد. ما پیگیری این موضوع هستیم و انتظار ما از بالادستی‌ها هم این است که این اتفاق بیفتد.

نیازهای مهارتی استان را احصاء می‌کنیم

مرآت- اگر بخواهید از منظر یک کارشناس، سازمان فنی‌و‌حرفه‌ای را نقد کنید؛ چه مسائلی در نقد شما در اولویت خواهد بود؟

شاید گاهی نیازهایی به ما ارائه می‌شود که ما ظرفیت ارائه آموزش‌های مبتنی بر آن را نداریم. بخش خصوصی باید به حوزه کار ما ورود پیدا کنند تا بتوان بخشی از نیاز بازار را پوشش داد. بخش قابل توجهی از نیازها در قالب سند راهبردی پنج‌ساله‌ای که به آن اشاره کردم، احصاء می‌شود و می‌توان در این‌باره بهتر تصمیم گرفت.

مرآت-  شما عزم لازم را برای اصلاح نابسامانی‌ها در این حوزه را در سطوح بالا مشاهده می‌کنید؟

من در سطح استان می‌توانم با جسارت صحبت کنم. در سطوح بالاتر، تلاش‌ها در جریان است اما اجازه دهید من درباره این که این تلاش‌ها چقدر نتیجه‌بخش هستند، نظری ندهم. من به آینده مهارت‌آموزی در استان خوشبینم. ما تلاش می‌کنیم که یک بانک اطلاعاتی از مهارت‌آموختگان ایجاد کنیم و بتوان با کدملی افراد به فهرست مجموعه مهارت‌هایی که در فنی‌و‌حرفه‌ای، جهاد دانشگاهی، میراث فرهنگی و... آموخته‌اند دسترسی داشته باشیم. امیدوارم این الگو در کشور نیز تعمیم پیدا کند.

ورود بخش خصوصی به حوزه مهارت‌آموزی ضروری است

مرآت- چنان‌که شما نیز پیش‌تر اشاره کردید، برخی از کارشناسان معتقدند یکی از راهکارهای مهم بهبود وضعیت موجود و پوشش دادن همه نیازها در حوزه مهارت‌آموزی این است که فنی و حرفه‌ای دولتی باقی نماند. دیدگاه شما در این ارتباط چیست؟

فارغ از مسأله مهمِ در کنار هم قرار گرفتن ظرفیت‌های دستگاه‌های مختلف، ما به ورود بخش خصوصی به حوزه آموزش‌های مهارتی نیازمندیم. با تخصصی که بخش خصوصی در حرفه‌های مختلف دارد و با تنوع حرفه‌ها، سبدی که به جویندگان مهارت عرضه می‌شود پرتر خواهد بود.

مرآت- ارتباط شما با مراکز خیریه چطور است؟ این پرسش را از این جهت می‌پرسم که متأسفانه در کشور ما، بیش‌تر به رویکرد مستمری‌بگیری نیازمندان توجه می‌شود و با این رویکرد، نیازمندان همواره نیازمند خواهند ماند؛ در حالی که شاید بتوان با یک برنامه 50 ساله مهارت‌آموزی به نیازمندان، فقر را به کلی ریشه‌کن کرد.

ما با مراکز خیریه ارتباط داریم اما این ارتباط باید تقویت شود. چندی پیش نخستین مرکز خیرساز استان در شهمیرزاد افتتاح شد. اما نکته جالب این است که فارغ از آن که خیران فضاهایی را برای ارائه آموزش‌ها در اختیار ما قرار می‌دادند، گاه مهارت‌آموختگان زیرنظر خیرین و در کارگاه‌های تولیدی آنان فعالیت می‌کنند. در این تجربه موفق، برای افراد شغل هم ایجاد می‌شود.

در مناطق دیگر نیز به دنبال این دست موضوعات هستیم. از طرفی اساسنامه «مجمع خیرین مهارت و اشتغال» در دست تدوین است و با تشکیل این مجمع، خیرین به طور جدی‌تر وارد حوزه مهارت‌آموزی خواهند شد. ما همچنین رایزنی‌هایی با یک موسسه خیریه که آسیب‌دیدگان اجتماعی و معتادان بهبودیافته را تحت پوشش دارد صورت داده‌ایم تا مهارت‌هایی را به جامعه هدف این موسسه ارائه کنیم.

واقفین به حوزه مهارت‌آموزی سوق داده می‌شوند

ما تلاش می‌کنیم که به زندانیان نیز کمک کنیم تا درآمد داشته باشند. با آموزش مهارت به زندانیان، آن‌ها پس از آزادی زندگی بهتری خواهند داشت. ما تفاهم‌نامه‌ای نیز با اداره اوقاف و امور خیریه منعقد کردیم که بر اساس آن واقفین به حوزه مهارت‌آموزی سوق داده می‌شوند.

مرآت- وقتی از مهارت سخن می‌گوییم، نگاه‌ها بیش‌تر به سوی پسران معطوف می‌شود؛ با این وجود می‌دانیم که دختران توفیقات چشم‌گیری در حوزه‌های مهارتی داشته‌اند. شما وضعیت کلی دختران استان را در حوزه مهارت‌آموزی چطور ارزیابی می‌کنید؟

من با این مسأله مشکل دارم که ما آموزش‌های مهارتی را به آموزش برای دانشجویان، شاغلین، کارجویان و بانوان و... تقسیم کنیم. از نظر من حوزه آموزش بانوان از سایر حوزه‌های آموزشی جداکردنی نیست. ما برای هردو گروه مردان و زنان، چه در روستا، چه در صنعت و چه در دانشگاه برنامه داریم. در تمامی این حوزه‌ها، استقبال بانوان از مهارت‌آموزی بسیار مطلوب است. دخترانی در استان سمنان هستند که در مسابقات جهانی و ملی مهارت، درخشیده‌اند.

مرآت- متأسفانه ما ایجاد یک سیستم بازاریابی قدرتمند را نیاموخته‌ایم. بخشی از آموزش‌های مهارتی که شما ارائه می‌دهید می‌تواند به تولید محصول منجر شود. آیا برای ارائه مطلوب این محصولات، آموزش‌هایی در حوزه بازاریابی به مهارت‌آموزان ارائه می‌شود؟ و آیا بازارهای حدواسطی برای ارائه محصولات مهارت‌آموزان ایجاد کرده‌اید؟

ما نشست‌هایی را با مسئولان اتاق بازرگانی داشتیم و از آن‌ها خواستیم که در حوزه بازاریابی و برگزاری دوره‌های آموزشی مرتبط به صورت ویژه‌تری با ما همکاری داشته باشند. خود ما هم قابلیت برگزاری دوره‌های کارآفرینی و بازاریابی را داریم و بعضا این دوره‌ها در سطح استان برگزار شده است. ما همچنین پیشنهاد کرده‌ایم که یک شعبه از فروشگاه «دست‌آفرین» در استان ما ایجاد شود.

«دست‌آفرین» و برقراری ارتباط با بازار

مهارت‌آموختگان ما می‌توانند از طریق «دست‌آفرین» با بازار تهران مرتبط شوند؛ ضمن آن که کارآفرینان و بازاریابان «دست‌آفرین» می‌توانند در استان ما دوره‌های آموزشی برگزار کنند که این امر هم اثرات مطلوبی را در پی خواهد داشت.

مرآت- مسابقات امسال مهارت را چطور ارزیابی می‌کنید؟

ما امسال 13 شرکت‌کننده در مرحله ملی مسابقات مهارت داشتیم که از این تعداد، 6 نفر حائز رتبه شدند؛ 3 نفر مدال برنز گرفتند و 3 نفر دیپلم افتخار. رسانه‌ها باید به معرفی کارآفرینان و مهارت‌آموختگان به مردم به ما کمک کنند. بخشی از فرهنگ‌سازی در راستای اصلاح فرهنگ کار، از همین مسیر می‌گذرد. اگر مردم خروجی کار ما را ببینند، تأثیرات مهارت‌آموزی را به خوبی لمس خواهند کرد.

مرآت- شما به جز مهارت‌های مدیریتی، واجد مهارت دیگری هم هستید؟

بله. رشته تحصیلی من الکترونیک است.

برای اصلاح نگاه به مدیریت زنان در کشور به زمان نیاز داریم

مرآت- سال‌ها درباره توانمندی‌های مدیریتی بانوان تردید وجود داشته است. متأسفانه شعارهای سیاسی اعطای حق مدیریتی زنان هم در ایران چندان عملی نشده است. در چنین شرایطی تجربه شما به عنوان یک مدیر زن، چگونه تجربه‌ای است؟

من شرایط را در سطح استان مطلوب می‌دانم. من به راحتی در سطح استان فعالیت می‌کنم اما شاید در سطح کشور چنین نباشد. شاید به زمان بیش‌تری برای اصلاح وضعیت در سطح کشور وجود داشته باشد.

مرآت- و سخن آخر.

نکته‌ای که باید به آن توجه کرد آن است که اگر ما بخواهیم چراغ اقتصاد را روشن نگه‌داریم باید مداری تشکیل شود؛ مداری بسته که «جریان» در آن در حرکت باشد. اگر بستر اشتغال را منبع تغذیه این مدار ببینیم، آن‌گاه مهارت کلیدی است که ارتباط منبع تغذیه را با مدار برقرار می‌کند. کلید مهارت باید در مدار قرار بگیرد تا چراغ اقتصاد روشن شود.

موضوع دیگری که باید به آن اشاره کنم، مهارت‌آموزی در محیط واقعی کار است. ما این موضوع را با جدیت دنبال می‌کنیم و این همان روند استاد-شاگردی قدیم است. صاحبان مشاغل فرصت دارند که ظرفیت‌های خود را به ما معرفی کنند تا ما هم متقاضیان خود را به آن‌ها معرفی کنیم. و نکته آخر این که رسانه‌ها از جمله یاوران اصلی حوزه مهارت‌آموزی هستند.

مرآت- بابت وقتی که در اختیار ما قرار دادید سپاسگزارم.

من هم از شما و همکارانتان تشکر می‌کنم.

انتهای پیام/

 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۴۷۷۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت سیزدهم نگاه ارزشمندی به مسایل اجتماعی و فرهنگی دارد

ایسنا/سمنان استاندار سمنان گفت: واگذاری امور به مردم همواره با موفقیت همراه بوده و در زمینه‌های فرهنگی نیز باید از ظرفیت‌های مردمی استفاده کرد.

سیدمحمدرضا هاشمی پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ در نشست تخصصی فعالان حوزه تعلیم و تربیت که با حضور رئیس ستاد تعلیم و تربیت شورای انقلاب فرهنگی در محل سالن مدیریت بحران استانداری برگزار شد، با تبریک هفته و روز معلم به اظهار کرد: شورای انقلاب فرهنگی در دولت سیزدهم جایگاه خود را یافته و وزارت کشور نیز نگاه ویژه ای به مسائل فرهنگی و اجتماعی دارد. 

وی ادامه داد: دولت سیزدهم نگاه خاص و ارزشمندی به مسایل اجتماعی و فرهنگی دارد.‌ 

استاندار سمنان با اشاره به تجربه موفق مردم سپاری امور گفت: واگذاری امور و برنامه ها به مردم همواره با موفقیت همراه بوده و در زمینه های فرهنگی نیز باید از ظرفیت‌های مردمی استفاده کرد. 

هاشمی در ادامه با اشاره به توانمندی های غنی نیروی انسانی استان گفت: استان سمنان دارای ظرفیت و پتانسیل‌های انسانی بسیار خوب و ارزشمند است که باید از این توانمندی استفاده کرد. 

وی همچنین با تاکید بر اهمیت جایگاه آموزش و پرورش اظهار کرد: باید تلاش کرد تا با تمرکز در حوزه آموزش و پرورش سرمایه‌گذاری موفق و اثرگذاری در این خصوص داشته باشیم. 

وی اضافه کرد: اهمیت دادن به حوزه پرورشی در آموزش و پرورش می تواند بسیاری از آسیب‌های اجتماعی را رفع کند.‌ 

هاشمی در پایان سخنان خود با بیان سه مشکل اساسی استان سمنان در حوزه تصادفات، جمعیت و آب گفت: یکی از دغدغه‌های جدی ما موضوع پیری جمعیت و لزوم جوان سازی جامعه است که باید در این خصوص اقدامات موثر و راهبردی صورت گیرد.‌ 

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • مهارت‌آموزی در دسترس‌تر از همیشه در سیستان و بلوچستان
  • مصونیت از آسیب‌های اجتماعی با ویدئو کتاب‌های مهارتی برای کودکان
  • حاکمیت نگاه ویژه‌ای در تأمین نیاز‌های حرفه‌ای ماماها داشته باشد
  • افزایش تولید با ورود بخش خصوصی به توسعه میادین نفت و گاز
  • مهارت‌آموزی در کنار تحصیل در مدارس ضروری است
  • اکنون مهم‌ترین زمان برای اجرای وعده صادق در حوزه اقتصاد کشور است
  • جزیره قشم در نگاه سازمان مدیریت بحران جایگاه ویژه‌ای دارد
  • دولت سیزدهم نگاه ارزشمندی به مسایل اجتماعی و فرهنگی دارد
  • افتتاح مرکز آموزش وتوسعه ی فناوری های دانشگاه آزاد اسلامی سنندج
  • نگاه مجلس دوازدهم خارج از باندها و جناح‌های سیاسی است