Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-05@02:15:06 GMT

شعر آیینی پس از انقلاب پیشرفت چشمگیری داشته است

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۱۳۴۲۴۶

شعر آیینی پس از انقلاب پیشرفت چشمگیری داشته است

شاعر آیینی برجسته کشور می‌گوید موضوع مدافعان حرم، حزن‌انگیز و دردآور است؛ چرا که عده‌ای از جان خود مایه گذاشتند اما در بسیاری از مواقع نصیبشان تهمت‌های ناروا بوده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، محمدحسین ملکیان، شاعر جوان و توانمند کشور ماست. سرچ ساده‌ای در اینترنت تعداد زیادی از اشعار او را در اختیار شما می‌گذارد؛ اشعاری که گستره‌ای از تغزل‌های عاشقانه تا سروده‌های آیینی را دربرمی‌گیرد و البته عاشقانه‌های ملکیان دست‌کمی از اشعار آیینی او ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ما پیش‌تر فرصتی را مغتنم شمردیم و چند کلامی با او هم‌صحبت شدیم. ملکیان در این گفتگو از راهکار اصلی مقابله با اشعار ساختارشکن و انگیزه‌های خود برای سرودن شعر درباره مدافعان حرم می‌گوید. شما را به مطالعه این گفتگو دعوت می‌کنیم.

مرآت- شعر و شاعران از دیرباز با سیاست و سیاستمداران ارتباط داشته‌اند، منشأ این ارتباط چیست و امروز نسبت شعر و سیاست به چه صورتی است؟

شعر چه در ایران، در کشورهای عربی و حتی در غرب در مختصات جغرافیایی ویژه‌ای تعریف نمی‌شود. این هنر همواره و از گذشته با حاکمان ارتباط مستقیمی داشته است. می‌توان گفت به دلیل آن که شعر، ابزاری قدرتمند و بسیار تأثیرگذار است و به اصطلاح مادر تمامی هنرهاست، بسیاری از حاکمان می‌کوشیدند که شعرا را به خود نزدیک کنند.

از طرفی به دلیل آن که شعر و شاعری، حساسیت‌های ویژه خود را دارد، عده‌ای از حاکمان از روی علاقه و عده‌ای دیگر از روی سیاست، می‌کوشیدند که شاعرانی در دربارها داشته باشند. بر این اساس، این پرسش مطرح می‌شود که باید شعر سیاسی بگوییم، یا باید سیاست شاعرانه داشته باشیم؟ فارغ از این روند، شعر در دوران پس از انقلاب، به عنوان یک عنصر فرهنگ‌ساز با سیاست‌های حکومت اسلامی ارتباط مستقیمی دارد.

از طرفی در دوران پس از انقلاب تا کنون، شعر آیینی-که با سیاست ارتباط وثیقی دارد- نسبت به دوره‌های پیشین، پیشرفت چشمگیری داشته است. این نوع ارتباط با سیاست، ارتباط پسندیده‌ای است.

مرآت- امروز پاره‌ای از اشعار اعتراض، در تقابل با حکومت اسلامی در ایران سروده می‌شوند؛ راهکار مقابله فرهنگی با این دست اشعار چیست؟

در ابتدا باید به تعریف‌ناپذیری شعر توجه کنیم. می‌توان ساختارهای متفاوت اشعار از کلاسیک تا نو را تعریف کرد اما خود شعر تعریف‌پذیر نیست. با این وجود اگر مفهوم شعر اعتراض را مترادف با اعتراض به حکومت اسلامی بدانیم، شاید زرق و برق‌های این گونه شعری و عدم شناخت و آگاهی، از عوامل گسترش آن باشد. البته چه بسا که برخوردهای سلبی با این گونه شعری، نتایج سوء دربرداشته باشد.

بها دادن بیش‌تر به شاعران آیینی؛ راهکار مقابله با اشعار ساختارشکن

تنها راه مقابله با این اشعار، بیشتر بها دادن به شاعرانی است که در راستای انسانیت قلم‌فرسایی می‌کنند و دم از آیین می‌زنند.

مرآت- فارغ از اشعار قدرتمندی که در حوزه ادبیات پایداری سروده می‌شود، اشعار ضعیفی نیز در این حوزه وجود دارد؛ آیا این اشعار به کلیت شعر پایداری ضربه می‌زنند؟

ممکن است اشعار بسیار ضعیفی نیز در حوزه ادبیات پایداری سروده شود اما این اتفاق باید بیفتد تا به تعریف درستی از ادبیات پایداری برسیم.

فقط ترانه سرودیم و نان درآوردیم!

مرآت- چه انگیزه‌ای سبب شد که شما در موضوع مدافعان حرم شعر بسرایید؟

موضوع مدافعان حرم، حزن‌انگیز و دردآور است؛ چرا که عده‌ای از جان خود مایه گذاشتند اما در بسیاری از مواقع نصیبشان تهمت‌های ناروا بوده است. این امر بسیار حزن‌انگیز است و شاید همین حزن سبب می‌شود که شعرا درباره این موضوع شعر بگویند. البته آقای سعید بیابانکی چند سال قبل این بیت را سروده بودند که:

شما حماسه سرودید و ما به نام شما

فقط ترانه سرودیم و نان درآوردیم

و شاید ما هم مصداق این شعر باشیم.

عشق از غیرت ما تیغ دو دم ساخته است...

مرآت- اگر موافقید یکی از اشعارتان را با خوانندگان ما به اشتراک بگذارید.

شیعه عمری است که هم سوخته هم ساخته است

با بد و خوب چه بسیار چه کم ساخته است

شیعه با پرچمی از مردم مظلوم جهان

با توسل به ابالفضل علم ساخته است

بر لبان همه یا زینب و یاعباس است

کار دشمن به همین یک دو قسم ساخته است

جبهه‌مان شام و عراق است، دو جا می‌جنگیم

عشق از غیرت ما تیغ دو دم ساخته است

خوب هرکار دلت خواست بکن آل سعود

بعد داعش به خدا کار تو هم ساخته است

می‌رسد عاقبت آن روز که در خاک بقیع

چشم تا باز کنی شیعه حرم ساخته است

مرآت- بابت وقت ارزشمندی که در اختیارم قرار دادید سپاسگزارم.

من هم از شما و همکارانتان تشکر می‌کنم.

گفتگو و تنظیم: محسن حسن زاده

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۱۳۴۲۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیر نظام گروسی یک شخصیت بزرگ ملی است

به گزارش خبرنگار مهر، قلیچ خانی پیش از ظهرجمعه در اولین جشنواره خوشنویسی امیر فرهنگ و هنر که در مجتمع امیرنظام گروسی برگزار شد اظهار کرد: اجرای چنین همایشی اهمیت بسیار زیادی دارد و حضور مردم فرهنگ دوست بیجاری در این مراسم بسیار مهم و حائز اهمیت است.

وی افزود: امیر نظام گروسی از شخصیت بسیار بزرگی است و یکی از ابعاد شخصیتی این فرد بزرگ هنرمند بودن ایشان است.

وی افزود: در اولین تذکره خوشنویسان مربوط به هدایت الله خان سپهر از امیر نظام به عنوان خوشنویس نام برده شده است و این بسیار اهمیت دارد

خوشنویس برجسته کشوری گفت: امیر نظام بیش از اینکه یک خوشنویس بشناسیم یک شکسته نویس تحریر است و این باعث تفاوت این فرد شده است.

وی اعلام کرد: امیدواریم این برنامه ادامه داشته باشد و این رویداد فرهنگی همچنان با شکوه خاصی در بیجار گروس برگزار شود.

وی اعلام کرد: لازم است یک صفحه مجازی برای این جشنواره ایجاد شود و این اقدام ضروری است تا تصاویر و نظرات و انتقادات افراد در این صفحه منتشر شود چرا که چنین برنامه‌های باید ثبت و ضبط شود و در اختیار عموم قرار بگیرد

وی اضافه کرد: اشعار و مدیحه سرایی‌های زیادی در وصف امیر نظام گروسی سروده شده است و لازم است تا این اشعار گردآوری شود و خوشنویسان در جشنواره بعدی در آثار خود از این اشعار استفاده کنند.

قلیچ خانی خاطر نشان کرد: امیر نظام گروسی از کسانی است که در ایران و خارج از ایران و تاریخ نام او را می بی نم رد پایی از ایشان در تمام تاریخ وجود دارد و شهرت ایشان ملی است و همین مهم باعث می‌شود تا به این فرد بیشتر پرداخته شود.

کد خبر 6095607

دیگر خبرها

  • شعر میرنوروز آمیخته با مضامین قرآنی است
  • ضرورت انتقال دانشجوی بورسیه‌ای به کشور‌های جهان برای پیشرفت علمی ایران/ سیاست‌های علمی، ۲۵ ساله تدوین شوند نه ۸ ساله
  • افزایش آمار جمعیت بدمسکن در کشور
  • لغو مراسم آیینی سنتی کومسای در هورامان کردستان به دلیل بارندگی
  • کارنامه سیاست‌های مسکن پس از انقلاب
  • امیر نظام گروسی یک شخصیت بزرگ ملی است
  • خنیانگر آیینی و مردمی موسیقی شمال خراسان درگذشت
  • پایان جشنواره ملی "شعر کودک و نوجوان رضوی" در همدان 
  • تشکل‌های دانشجویی در شناسایی مسائل و اعتباربخشی سیاست‌ها کمک کنند
  • بهترین وزیر آموزش و پرورش بعد از انقلاب که بود؟